Thursday, February 22nd, 2024
 

Kafe Bromo Sheraton Surabaya Hotel

In a mission to revamp old, run down look of previous style of the all-day dining, we were set to renew the look with one goal: elegance and comfort. The restaurant is ensured to exude timeless design with the twist of playful patterns and materials. As an interior design indonesia who is trusted to handle this project, we are very enthusiastic and very proud.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

With the overall look exuding elegance and style, each design element is presented with alluring details. Given the existing place with curved shape, we took the opportunity highlighting its spatial condition. Panelling on the ceiling highlights its curvy flow, reflected eventually in the development of layout, flow and circulation. In an intense traffic area such as restaurant, this becomes essential in assuring the flow is well circulated. Colour Palette used on the ceiling treatment is dominated with neutral of beige and white painting colour.

While neutrality is crucial as the design approach to keep the place sleek and cozy, we used the dominance of rose gold accent. It noticeably can be seen on the detailed design element such as the existing column of the restaurant.  We also added the lighting effect of concealed light adding up the eccentric touches to illuminate the space. To strikes a balance and achieve the elegant touch concurrently, we also added patterned grey marble onto many areas across the restaurant, as can be seen on serving table, floor and also the column. Looking at the initial brief and design visualized in mind by our client, we wanted to present timeless design by using mixed materials. The intention mentioned will be considered luxurious, however the paneling on the wall and ceiling tone down the overall look to offer comfortable dining experience.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_single_image image=”6271″ img_size=”800×500″ alignment=”center”][vc_empty_space height=”12px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

Aesthetics & Spatial Design

With the mission of creating a whole new experience for the not only local but also international diners, we are set to create functional and yet beautiful space. We need to ensure the restaurant is timeless and in terms of design while the set is predicted to cater variety of visitors. For this space with the area of approximately 500 sqm, we want to make sure that the buffet area, which is the central area of a very high traffic all day dining, will be strategically positioned throughout the space.

By doing so, the space is divided to cater mostly for large groups. As based on the previous market, owner would like to maintain the incoming existing client which is mostly big groups. To make the place more interesting, we allocate the back-end seating area to be divided with partition. Our own styling team has been assigned to decorate the shelvings to add some colour by using artificial planters.

To add extra comfort, we played around with the colours of upholstery. The fabric colour selection ranges from orange, grey and teal. We wanted to add some vibrant colour sporadically, yet arranged well in the furniture seating. Not to be forgotten that our bespoke pieces of pendant lamp add colours and look to the overall space. Element of brass was also used to add the usage of modern mixed materials.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

Realisation Efficiency

In the early stage upon hearing client’s brief of their concerns and goals, we were determined to develop our concept and bring them into reality. By seeing previous restaurant, we can relate their identified problems and the process took off from then onwards. One important thing to consider when designing an existing restaurant is that we would like to maintain their exclusive old clients while also attracting the new ones. We envision the place to be attractive not only for hotel guest, but also outside guests. The space should speak for itself and we took market behavior seriously. We observed the space and present the space to be inviting for both family groups who are there for staycation while also keep it professional and welcoming for professionals. We then on visualise the space and ambiance and selectively craft elements on to the space it is now. Ultimately, we managed to highlight its existing curvy space by implementing and playing with textures and lines. In addition, the ambiance is well achieved to present elegance and comfort with neutral tones, patterned marbles and also vibrant upholstery.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

Well-being & environmental Considerations

The consideration of guest well-being was taken into account by creating a warm and pleasant dining ambiance. We consider the target market of diners visiting in will be both family and professionals with varied traveling experience respectively. To support the service team who has been presenting their ultimate best dishes, our team ensure that the experience can be wholesome.

To add extra comfort, we played around with the colours of upholstery and also artificial planters that is decorated on the shelving. The fabric colour selection ranges from orange, grey and teal. We wanted to add some vibrant colour sporadically, yet arranged well in the furniture seating. Considering the spacious area at about almost 500m2, we were lucky to play around with the layout, zoning and detailing element. We also explored the variety of lighting fixtures. You may find round shaped rose gold LED stripe illuminated lighting on one hand and hanging pendant lamp on the other end. Overall, we present the elegant design to enhance the all-day dining experience for guest in Sheraton Hotel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_gallery interval=”3″ images=”6272,6273,6274″ img_size=”800×500″ css=”.vc_custom_1599642401325{padding-top: 25px !important;padding-bottom: 25px !important;}”][vc_empty_space height=”12px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

Use of Product Technologies

In this journey we have embraced the opportunity to work with a professional lighting consultant and discover the staging effects intended to support our elements design in the restaurant. While this technology may not be a brand-new innovation, we took this opportunity to discover the effectiveness of lighting design. We can find the dramatic staging lighting in the buffet area. This area is considered central as part of the busy service area for operators and diners. The dramatic effect is achieved by adding extra effect onto the marble-finished counter. Not to be forgotten that the lines effect is also accentuated with the staged lighting effect that display the whole dining experience wholesome.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]

Project Challenges & Specific Solutions

Given the existing place with curved shape, we faced a challenge to maximise the space circulation to help our client achieve their maximum seating capacity. We took the opportunity highlighting its spatial condition. Panelling on the ceiling highlights its curvy flow, reflected eventually in the development of layout, flow and circulation. In an intense traffic area such as restaurant, this becomes essential in assuring the flow is well-circulated that will benefit not only service area but also the incoming diners. To compliment the space, we divided the zone in an unusual way. We use decorative planters on the shelving to divide the central area near to the buffet with the seating area that is further from the service area.

To revamp the space, we embark on the journey of presenting modern look. Colour Palette used on the ceiling treatment is dominated with neutral of beige and white painting colour. We elevated the space by playing with symmetrical lines that accentuate the existing curvy space. To support this, we apply repetition on the seemingly straight lines effect on to the big round column throughout the dining space. To add elegant touch, we use textured wood moulding to cover the column and rose gold accent. However, the choice of colour is not typical brown shade to address our client’s agenda to present modern look of Kafe Bromo renovation. The old establishment used a lot of wood material and hence, we addressed this issue by also learning the local market of Surabaya. As an existing venue, we managed to learn about the market segment and came to learn their preference of striking elements. Situated in a four-star hotel, Kafe Bromo renovation came to a blast with dominance of rose gold accent and patterned marble flooring and finishes.

 

By the-metaphor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]