Sunday, April 21st, 2024
 

Hurricane’s Grill: Industrial-themed Upscale Restaurant

Hurricane’s Grill in Jakarta is a modern interpretation of industrial design.

Exposed ceiling, metal and copper tone are widely used throughout the plan. Upon the entrance is the long bar where it is designed to attract the crowds for beer station. The play of vertical garden at the back is to freshen up the industrial atmosphere with other color tone. Direct sunlight can be seen in the afternoon as the roof is created to be partially transparent. As for the ceiling, steel plate and painted metal framework are used to reflect the railway frame in the industrial era. The idea of railway arches is depicted in some areas of this restaurant, mainly as an advocate of the whole interior framework. The play of bolt in every furniture is used to enhance the detail works.

The people who visit this restaurant are not merely looking for meal, but also for an ambiance in which they can look fashionable. We take cues from this market. Like putting on an accessories to dress up an outfit, impactful details borrowed from fashion are needed to be strategically placed to enliven the space. We need to create ambiance where the design is an industrial look but neater and more detail oriented instead of relying on bricks, rustic wood, and concrete finishes.

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”4999,5000,5001,5002,5003,5004″ img_size=”1500×1000″ css=”.vc_custom_1596533998883{padding-top: 25px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1596534072941{padding-top: 25px !important;}”]

The restaurant ‘s location on busy street makes it one among the many residential turned commercial areas that is increasingly common to be found on large street. Another challenges that had been posed by the residential nature of the site was to actualise the concept despite the limited floor ceiling height.

We as an Indonesian interior design consultant firm try to introduce a more sophisticated ambiance by applying an unexpected twist: fashion details. The grilled rib restaurant’s initial concept of a barn house is elevated by touches of ornaments, colours, and patterns that are more likely to be found at the runaway rather than the ranch. We play with the fashion details such as belt buckles are used for handles while its strap adorns the trim of the banquet table. A touch of gold is provided through brass elements that layer the archways, highlighting the space with their eye catching sheen. Because the location of this restaurant is among the many residential-turned-commercial areas, its changes in function has to be solved by several design solutions, including additional structural columns to support the kitchen and cold storage on the second storey.

To resolve the ceilling matter, it is left exposed on the lower space, strengthening the restaurant’s industrial look. As a variation toward the high end concept, several areas had also been opened up towards glass ceillings, with vertical garden walls and artificial trees to draw the viewer’s eye skyward. Continuing with the concept of high end twist on a barn house, the restaurant’s selection of wine is showcased on multiple displays: a stack of wooden crates that function as a partitions, combined with double height brass shelves that softten the solidity of the private booths.

Ultimately, we were also awarded in APIDA 2015 in the category of Food Space.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”5007,5008,5009,5010,5011″ img_size=”full” css=”.vc_custom_1596532771502{border-top-width: 5px !important;border-bottom-width: 20px !important;padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

No comments

LEAVE A COMMENT